Nέα

Σε πρόσφατη απόφαση Διαιτητικό Όργανο κατά πλειοψηφίαν αποφασίζει να προχωρήσει στην επί της oυσίας εξέταση Ομαδικής Προσφυγής σε Διαιτησία κατά της Κύπρου, IAReporter

To Διαιτητικό Δικαστήριο της Διεθνούς Διαιτησίας για την Επίλυση Διαφορών εξ Επενδύσεων (ICSID)  που εκδικάζει την υπόθεση «Αδαμακόπουλος & λοιποί κατά Κύπρου» απεφάνθη υπέρ της αποκλειστικής δωσιδικίας του να κρίνει τα αιτήματα αποζημίωσης 1000 περίπου καταθετών και ομολογιούχων στην Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου, τα οποία αποδίδονται στα μέτρα απαλλοτρίωσης περιουσίας που ελήφθησαν από την Κύπρο όταν ξέσπασε η Χρηματοπιστωτική της Κρίση το 2013.

Άρθρο Ειδήσεων

10 Φεβρουαρίου 2020
Έλληνες Επενδυτές δύνανται να προχωρήσουν πλέον στην διεκδίκηση περί των 300 εκατ. ευρώ από την Κύπρο, Law360

Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο «άναψε πράσινο φώς» στην Προσφυγή σε Διεθνή Διαιτησία που εκκίνησαν περί τους 1000 Έλληνες καταθέτες και ομολογιούχους που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν σημαντικότατες ζημίες κατά την Χρηματοπιστωτική Κρίση της Κύπρου το 2013, γεγονός που σηματοδοτεί την πρώτη μαζική προσφυγή σε Διαιτησία από την εποχή που κατετέθη μαζική προσφυγή ομολογιούχων κατά της Αργεντινής από το 2007 κι εντεύθεν.

Άρθρο Ειδήσεων

10 Φεβρουαρίου 2020
Η Δικηγορική Εταιρεία Grant & Eisenhofer επιτυγχάνει ιστορική θετική απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου της Παγκόσμιας Τράπεζας (ICSID), ανοίγοντας το δρόμο για ομαδική αποζημίωση μέσω διαιτησίας κατά της Κυπριακής Κυβέρνησης, συνεπεία της Τραπεζικής Διάσωσης (bail-in) που αποφάσισε το 2013, PR Newswire

Στις 7 Φεβρουαρίου 2020, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέστη δεινή ήττα στην  εκδίκαση της υποθέσεως «Θεόδωρος Αδαμακόπουλος & λοιποί κατά της Κύπρου» που διεξάγεται ενώπιον του  Διεθνούς Κέντρου για την Επίλυση Διαφορών εξ Επενδύσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας (ICSID), καθώς το αρμόδιο Διαιτητικό Δικαστήριο έκρινε ότι έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για να κρίνει την υπόθεση που του υποβλήθηκε από 956 Έλληνες καταθέτες και ομολογιούχους κατά της Κύπρου, και ότι η ομαδική προσφυγή τους για αποζημίωση  έγινε αποδεκτή για περαιτέρω επίλυση επί της ουσίας.

Δελτίο Τύπου

10 Φεβρουαρίου 2020
“Η Αποκάλυψη του Κυπριακού Bail-in,” Ευθύμης Τσιλιόπουλος, New Greek TV

Σε αυτήν τη συνέντευξη στη Νew Greek TV, ο Καθηγητής Dr. Olav Haazen—νομικός σύμβουλος για σχεδόν χιλίους Έλληνες πολίτες των οποίων οι αποταμιεύσεις μίας ζωής, συντάξεις και πανεπιστημιακές επενδύσεις κατασχέθηκαν από την Κυπριακή κυβέρνηση στο bail-in του 2013—περιγράφει πως η Κυπριακή κυβέρνηση σκόπιμα έκανε διακρίσεις έναντι των Ελλήνων επενδυτών παραβιάζοντας τη διεθνή επενδυτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Ο Καθηγητής Haazen εξηγεί πως η νομική του εταιρία, Grant & Eisenhofer, και οι μεγάλου βεληνεκούς συνεργάτες του  διεκδικούν ενθέρμως μέσω της διεθνούς διαιτησίας τον εξαναγκασμό της Κύπρου στην αποζημίωση των Ελλήνων επενδυτών. Η νομική ομάδα από τέσσερις χώρες επιδιώκει να ξεκινήσει δεύτερη διαδικασία για όποιους άλλους Έλληνες επενδυτές υπέφεραν από απώλειες εξαιτίας του Κυπριακού bail-in το 2013.

13 Οκτωβρίου 2018
Έλληνες μηνύουν Κύπρο για απώλεια εκατομμυρίων, Άρης Παπαδόπουλος και Ελένη Σακέλλη, Εθνικός Κήρυξ

Όσον αφορά την αγωγή που άσκησε η Grant & Eisenhofer εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας εξ ονόματος των ελλήνων πολιτών για να ανακτήσουν συνολική απαίτηση άνω των 300 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων ο επικεφαλής δικηγόρος Olav A. Haazen, PhD, εξήγησε ότι το Κυπριακό bail-in του 2013 μηδένισε αποταμιεύσεις μιας ζωής, κεφάλαια για πανεπιστημιακές σπουδές και συντάξεις χιλιάδων Ελλήνων μεσαίων τάξεων σε μια κίνηση που μετέφερε το βάρος από τους Κύπριους στους ξένους - κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επίσης, οι εναγόμενοι στη διαιτησία διεξήχθησαν σε συνεντεύξεις για να ενημερώσουν τις ιστορίες τους σχετικά με το πώς το bail-in επηρέασε αυτούς και τις οικογένειές τους αρνητικά.

Άρθρο Ειδήσεων

25 Μαΐου 2018
Οι Έλληνες που Καταστράφηκαν στο Κυπριακό Bail-in Τώρα Έχουν Δικαίωμα Προσφυγής στη Δικαιοσύνη, Ε. Τσιλιόπουλος, Νέα Ελληνική Τηλεόραση

Πάνω από 900 Έλληνες, των οποίων η ο περιουσίες τούς καταστράφηκαν μέσα σε μια νύχτα από το Κυπριακό bail-in, το οποίο εισήγαγε διακρίσεις εις βάρος των ξένων επενδυτών, ζητούν αποζημίωση σε διεθνή διαιτησία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα, οι ίδιες νομικές εταιρείες που άσκησαν αυτή τη διαιτησία επιδιώκουν να υποβάλουν νέα υπόθεση κατά της Κύπρου, με βάση τα ίδια αποδεικτικά στοιχεία και ισχυρισμούς, για λογαριασμό χιλιάδων άλλων Έλλήνων πολιτών που έχασαν κεφάλαια στο bail-in.

Άρθρο Ειδήσεων

15 Μαΐου 2018
Το Υπουργικό Συμβούλιο Προσδιορίζει €20 εκατ. για να Αποζημιώσει τα Μέλη των Etyk σε Μεγάλη Αντιστροφή, Στέλιος Ορφανίδης, Cyprus Business Mail

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο του οποίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον €20 εκατομμύρια για να αποκαταστήσουν τα μέλη των Ταμείων Προνοίας για τις απώλειες που υπέστησαν κατά το bailout του 2013. Το ανώτατο όριο αποζημίωσης υπερδιπλασιάστηκε στα €250.000, περισσότερο από τα €100.000 που εγγυάται σε άλλους καταθέτες.

Άρθρο Ειδήσεων

7 Δεκεμβρίου 2017
Σχέδιο για την Αυξημένη Αποκατάσταση της Απώλειας των Συνταξιοδοτικών Δικαιωμάτων των Μελών των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων Των Οποίων οι Καταθέσεις Είχαν Υποστεί Απομειωσει - Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου

Στις 19 Ιουλίου 2017, η Κύπρος ενέκρινε ένα Σχέδιο Αυξημένων Παροχών για Εργαζόμενους Μέλη των Ταμείων Προνοίας και των Συντάξεων. Το σύστημα θα αποζημιώσει τα πληγέντα μέλη των Ταμείων, από τις 26/3/13, έως και το 75% των απομειωμένων καταθέσεων.

Δελτίο Τύπου

2 Αυγούστου 2017
Ο Γεωργιάδης Υπερασπίστηκε την Αποκατάσταση των Πόρων του Ταμείου Προνοίας, Άγγελος Αναστασίου, Cyprus Mail

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υπερασπίστηκε την απόφαση να αποζημιώσει το 75% των Ταμείων Προνοίας που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της διάσωσης του 2013 bailout και την αποκατάσταση του σε ποσό των €100.000. Οι αντιτιθέμενοι με την απόφαση αυτή προτιμούσαν να αποζημιωθούν στο ακέραιο τα μέλη του ταμείου.

Άρθρο Ειδήσεων

21 Ιουλίου 2017
Αποζημίωση: Ακόμα 166 Εκατομμύρια Προς τα Ταμεία Πρόνοιας των Εργαζομένων τα Οποία Υπέστησαν Κούρεμα των Καταθέσεων, Κυριάκος Κυριακίδης, Ant1iwo.com

[Ελληνικά]
Η κυβέρνηση της Κύπρου ενέκρινε €166 εκατομμύρια ευρώ για αποζημίωση στα μέλη των Ταμείων Πρόνοιας που υπέστησαν ζημίες ως αποτέλεσμα του κουρέματος του 2013.

Άρθρο Ειδήσεων

19 Ιουλίου 2017
Η Κύπρος και η Ελλάδα Βρίσκονται Νομικά Αντιμέτωπες για το Bail-In

Έλληνες Επενδυτές έχουν ασκήσει αγωγή εναντίον της Κύπρου στο Διεθνούς Κέντρου Διαιτησίας για την Επίλυση Διαφορών από Επενδύσεις ζητώντας αποζημίωση €7.5 δισεκατομμύρια για ζημίες που προέκυψαν από την απομείωση μη εγγυημένων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα.

Άρθρο Ειδήσεων

19 Φεβρουαρίου 2017
Κρατική Ενίσχυση: Η Επιτροπή Εγκρίνει Πρόσθετη Ενίσχυση για τις Κυπριακές Συνεργατικές Τράπεζες με Βάση ένα Τροποποιημένο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στις 18 Δεκεμβρίου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε πρόσθετη κρατική ενίσχυση για τη στήριξη της Κυπριακής Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και των θυγατρικών της βάσει τροποποιημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Δελτίο Τύπου

18 Δεκεμβρίου 2015
Έλληνες Επενδυτές Κοινοποιούν Προσφυγή κατά της Κύπρου στο Διαιτητικό Δικαστήριο για το Τραπεζικό Bail-In

Μια ομάδα Ελλήνων επενδυτών κατέθεσε προσφυγή στην διαιτησία σε διεθνές δικαστήριο διεκδικώντας για άνιση μεταχείριση λόγω του bail-In που επιβλήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία σε καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα.

Άρθρο Ειδήσεων

30 Σεπτεμβρίου 2015
Έλληνες Επενδυτές Άσκησαν Δικαστική Προσφυγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, Καταγγέλλοντας ότι οι Καταθέσεις και τα Ομόλογα Κατασχεθήκαν Παράνομα κατά το Bailout του 2013

Ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών στην Ελλάδα ξεκίνησαν επίσημη διαδικασία διαιτησίας κατά της Κύπρου στο Διεθνούς Κέντρου Διαιτησίας για την Επίλυση Διαφορών από Επενδύσεις για ζημίες που προέκυψαν από το bailout της Κύπρου το 2013.

Δελτίο Τύπου G&E (pdf)Δελτίο Τύπου

30 Σεπτεμβρίου 2015
Επενδυτές θα Υποβάλλουν Δικαστική Προσφυγή κατά της Κύπρου για Καταθέσεις που Κατασχέθηκαν

Μια ομάδα σχεδόν 100 Ελλήνων επενδυτών υπέβαλε ανακοίνωση διαφωνίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για απώλειες που προέκυψαν από την οικονομική κρίση της Κύπρου και το Bailout της Κύπρου το Μάρτιο του 2013. Η ανακοίνωση υποβλήθηκε στο πλαίσιο διμερούς επενδυτικής συμφωνίας του 1992 μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Άρθρο Ειδήσεων

15 Ιουλίου 2014
Grant & Eisenhofer P.A.: Έλληνες Επενδυτές Καταθέσαν Ανακοίνωση Δικαστικής Προσφυγής εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, Καταγγέλλοντας ότι οι Καταθέσεις και τα Ομόλογα Κατασχέθηκαν Παράνομα κατά το Bailout του 2013

Μια ομάδα σχεδόν 100 Ελλήνων επενδυτών υπέβαλε ανακοίνωση διαφωνίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με μια διμερούς επενδυτικής συμφωνία του 1992 μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, για ζημίες που προέκυψαν από την οικονομική κρίση της Κύπρου και το bailout της Κύπρου το Μάρτιο του 2013.

Δελτίο Τύπου G&E (pdf)Δελτίο Τύπου

14 Ιουλίου 2014
Κρατική Ενίσχυση: Η Επιτροπή Εγκρίνει την Αναδιάρθρωση των Κυπριακών Συνεργατικών Τραπεζών - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα που θέσπισε η Κύπρος για τη σταθεροποίηση των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων της ήταν αποδεκτά σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την Κύπρο. Αυτά τα μέτρα θα καταστήσουν τελικά βιώσιμο τον συνεργατικό τραπεζικό τομέα χωρίς κρατική στήριξη.

Δελτίο Τύπου

24 Φεβρουαρίου 2014
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ Εγκρίνει τη Χρηματοδότηση €1 Δισεκατομμυρίου στο Διευρυμένο Ταμείο Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης για την Κύπρο

Το ΔΝΤ ενέκρινε τη Χρηματοδότηση στο Διευρυμένο Ταμείο Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης ύψους €1 δισεκατομμυρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της Κυπριακής οικονομίας.

Δελτίο Τύπου

15 Μαΐου 2013
Έγγραφο για το Πλαίσιο Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων - Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξέδωσε δήλωση σχετικά με το έγγραφο της ΕΚΤ σχετικά με την ανάκτηση και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων της Κύπρου.

Δελτίο Τύπου

15 Απριλίου 2013
Λαϊκή Τράπεζα: Το Προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου Επηρεάσθηκε Περισσότερο Από Όλες, William Kremer, BBC News

Χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης της Λαϊκής Τράπεζας. Η συμφωνία bailout οδήγησε σε συγχώνευση τη Λαϊκή με την Τράπεζα Κύπρου-το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Λαϊκής απολύθηκε ενώ κάποιοι διατήρηθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου.

Άρθρο Ειδήσεων

6 Απριλίου 2013
Πρόγραμμα Διάσωσης για τη Λαϊκή Τράπεζα - Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξέδωσε δήλωση ότι η απόφασή της να διατηρήσει εν λειτουργία τη Λαϊκή Τράπεζα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2012 βασίστηκε σε θέματα ρευστότητας και λήψης βοήθειας Έκτακτης Ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Δελτίο Τύπου

30 Μαρτίου 2013
Συνέντευξη με τον Αθανάσιο Ορφανίδη: Τι συνέβη στην Κύπρο, Γ.I., The Economist

Το περιοδικό Economist πήρε συνέντευξη από τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σχετικά με το ιστορικό του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και το πώς η οικονομία της Κύπρου έφτασε στην κρίση που την οδήγησε στο bailout.

Άρθρο Ειδήσεων

28 Μαρτίου 2013
Η Καταγραφή της Συνέντευξης FT/Reuters Dijsselbloem, Peter Spiegel, Financial Times

[απαιτείται εγγραφή]
Το Reuters και οι Financial Times πήραν συνέντευξη από τον Ολλανδό υπουργό οικονομικών και του Eurogroup Πρόεδρου Jeroen Dijsselbloem σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το bail out της Κύπρου.

Άρθρο Ειδήσεων

26 Μαρτίου 2013
Cyprus Bailout Deal: Με μια Ματιά, Hilary Osborne and Josephine Moulds, The Guardian

Η Κύπρος κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΚΤ για το bail out του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Η Λαϊκή Τράπεζα θα αναγκαστεί να κλείσει και οι δανειστές της τράπεζας θα χάσουν όλες τις επενδύσεις τους. Η Τράπεζα Κύπρου θα αναδιαρθρωθεί και θα απορροφήσει δάνειο ύψους €9 δισεκατομμύρια από τη Λαϊκή Τράπεζα. Δεν θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από το bailout για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και οι καταθέτες με λογαριασμούς αξίας €100.000 ή περισσότερο θα υποστούν φορολογικές επιβαρύνσεις στις καταθέσεις τους. Τα υποκαταστήματα της τράπεζας στην Κύπρο παραμένουν υπό περιορισμούς στις αναλήψεις.

Άρθρο Ειδήσεων

25 Μαρτίου 2013
Cyprus Bailout: Η Συμφωνία Έλαβε Χώρα στις Συνομιλίες του Eurogroup, BBC News

Η Κύπρος και η ΕΚΤ συμφώνησαν για ένα αναθεωρημένο σχέδιο bailout το οποίο δεν θα πρέπει να ψηφιστεί. Η Κύπρος θα αναδιαρθρώσει τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, και θα επιβάλει επίσης κούρεμα σε καταθέσεις άνω των €100.000 ενώ θα εξασφαλίσει πλήρως τις καταθέσεις κάτω από €100.000.

Άρθρο Ειδήσεων

25 Μαρτίου 2013
Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την Παροχή Βοήθειας Έκτακτης Ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο Βοήθειας Έκτακτης Ρευστότητας που ζήτησε η Κύπρος μέχρι τις 25 Μαρτίου 2013. Η ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι τυχόν μελλοντικά αιτήματα για βοήθεια από την ELA εξαρτώνται από την εφαρμογή από την Κύπρο του προγράμματος της ΕΕ/ΔΝΤ που διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των τραπεζών της Κύπρου.

Δελτίο Τύπου

21 Μαρτίου 2013
Βουλευτές Απέρριψαν τη Συμφωνία Bailout, Στέφανος Ευριπίδου, Cyprus Mail

Το Κυπριακό Κοινοβούλιο απέρριψε πρόταση που θα επιβάλλει φόρο εισοδήματος στους καταθέτες ύψους €20.000 ή περισσότερο. Η Βουλή συζήτησε διάφορα εναλλακτικά σχέδια εκ των οποίων απέρριψε αυτό που προτάθηκε ως πακέτο bailout από την ΕΚΤ.

Άρθρο Ειδήσεων

20 Μαρτίου 2013
Η Απόρριψη του Φόρου Καταθέσεων Ισοπέδωσε Όποια Συναίνεση για Bailout της Κύπρου, Liz Alderman, New York Times

Οι νομοθέτες στην Κύπρο ψήφισαν και απέρριψαν τους όρους του πακέτου bailout καθώς οι νομοθέτες ήταν απρόθυμοι να επιβάλουν φόρους σε μεμονωμένους καταθέτες. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν ότι οι σημερινές δεσμεύσεις ρευστότητας προς την Κύπρο εξακολουθούν να ισχύουν αλλά δεν θα παραμείνουν επ 'αόριστον εάν οι τράπεζες της Κύπρου δεν παραμείνουν φερέγγυες.

Άρθρο Ειδήσεων

19 Μαρτίου 2013
Ο Δείκτης Διανομής-Πόνου Καταναλωτή της Κύπρου, Kate Mackenzie, FT Alphaville

[δωρεάν- πρέπει να εγγραφείτε για να διαβάσετε το άρθρο]
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει επανεκλογή για δεύτερη θητεία, διότι η επανένωση του νησιού με Τουρκοκύπριους δεν φαίνεται δυνατή μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Άρθρο Ειδήσεων

18 Μαρτίου 2013
Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε για την Καταστροφή των Τραπεζών της Κύπρου, Matthew O’Brien, The Atlantic

Η Κύπρος έχει αποδεχθεί τους όρους του πακέτου bailout που προσφέρει η ΕΚΤ. Η Κύπρος έχει διαχρονικά βασιστεί στην ΕΚΤ και τη βοήθεια Έκτακτης Ρευστότητας προκειμένου να ενισχύσει το τραπεζικό της σύστημα. Η Γερμανία επέμεινε ότι η Κύπρος θα συγκεντρώσει €7 δισεκατομμύρια στο πλαίσιο του bailout, το οποίο τελικά θα αναγκάσει την Κύπρο να καταστρώσει ένα σχέδιο που θα επιβάλλει φόρο στους καταθέτες των τραπεζών αντί να καταρρεύσει το κεντρικό τραπεζικό της σύστημα.

Άρθρο Ειδήσεων

18 Μαρτίου 2013
Δελτίο Τύπου, Δήλωση του ΔΝΤ για την Κύπρο κατά τη Συνεδρίαση του Eurogroup

Δήλωση της κ. Christine Lagarde, Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι θα συστήσει στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ το συμφωνημένο πακέτο bailout της Κύπρου.

Δελτίο Τύπου του ΔΝΤ

16 Μαρτίου 2013
Μετά Από Διαπραγματεύσεις, η Κύπρος Συμφωνεί στο Πακέτο Bailout της Ευρωζώνης, James Kanter, New York Times

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησαν για ένα πακέτο bailοut ύψους €10 δισεκατομμυρίων το οποίο περιλάμβανε επιβολή έκτακτης φορολογικής εισφοράς στους καταθέτες Κυπριακών Τραπεζών . Το πακέτο bailοut μειώθηκε από προηγούμενες εκτιμήσεις μετά την εφαρμογή της ειδικής φορολογικής εισφοράς.

Άρθρο Ειδήσεων

15 Μαρτίου 2013
Σιαρλής: Κάναμε Δύο Λάθη, Στέφανος Ευριπίδους, Cyprus Mail

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλής δήλωσε, εκ των υστέρων, ότι έγιναν λάθη οικονομικής πολιτικής από τη χώρα καθώς κακές οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα που οδήγησαν την Κύπρο κοντά στην κήρυξη πτώχευσης.

Άρθρο Ειδήσεων

1 Μαρτίου 2013
Πριν από τις Εκλογές στην Κύπρο, η Απογοήτευση και η Απάθεια των Ψηφοφόρων Συνδέονται με τα Οικονομικά Δεινά, Nicholas Kulish, New York Times

Οι ψηφοφόροι στην Κύπρο δεν αντιδρούσαν με ενθουσιασμό στην ψηφοφορία για δύο υποψηφίους που φάνηκαν να τρέχουν στην ιδία αναζήτηση λύσεων που στρέφονται προς την αποδοχή διεθνών δανειστικών συνθηκών για να βοηθήσουν την Κύπρο να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Άλλες χώρες της ΕΕ οι οποίες αποδέχθηκαν συμφωνίες με την ΕΚΤ παρέμειναν με υψηλό χρέος και ανεργία.

Άρθρο Ειδήσεων

23 Φεβρουαρίου 2013
Ο Κύπριος Ηγέτης Δεν θα ειναι υποψήφιος για 2η θητεία, USA Today

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει επανεκλογή για δεύτερη θητεία, διότι η επανένωση του νησιού με Τουρκοκύπριους δεν φαίνεται δυνατή μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Άρθρο Ειδήσεων

14 Μαΐου 2012